Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ TAI CHI CHUAN


Αρχή
Δυναστεία Tang (618 – 907)

Λίγα στοιχεία γνωρίζουμε για την ιστορία του Tai Chi Chuan. Πολλοί παρακολουθούν την αρχή του πίσω στην εποχή της δυναστείας Tang (618-907μ.χ.).
Η διδασκαλία του Tai Chi και η διάδοσή του γινόταν αυστηρά μόνο διαμέσου των μαθητών μεγάλων δασκάλων της και ποτέ δημόσια. Το Tai Chi Chuan ήταν αρχικά διαδεδομένο σε λίγες επαρχίες της Κίνας.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι το Tai Chi Chuan έχει πολυδιάστατη βάση η οποία στηρίζεται στην αλληλεπίδραση τριών ρευμάτων του κινεζικού ταοϊστικού πολιτισμού – της κιν. Ιατρικής, των πολεμικών τεχνών και της φιλοσοφίας.

Ο ρόλος της Κινεζικής Ιατρικής και οι πρώτες ασκήσεις

Επί εποχής του Κίτρινου αυτοκράτορα Yu ( 2697 – 2597 π.χ.)

Η μίμηση των κινήσεων των ζώων

Ο κίτρινος αυτοκράτορας διέταξε το 2200 π.χ. την άσκηση του λαού δημιουργώντας πολύπλευρες θεραπευτικές ασκήσεις με απώτερο σκοπό την πρόληψη ασθενειών και την διατήρηση της υγείας. Είχαν την μορφή μιμητικών ασκήσεων ζώων όπως π.χ. της αρκούδας, του τίγρη και του γερανού.
Οι ασκήσεις συνδυαζόταν με την χρήση θεραπευτικών βοτάνων.

Στη μακρά ιστορία των κινεζικών πολεμικών τεχνών αναπτύχθηκαν αμέτρητα συστήματα άσκησης, τα οποία αποσκοπούσαν τόσο στην ενίσχυση της υγείας όσο και στην πνευματική ανύψωση και καλλιέργεια.

Οι θεμελιώδεις βάσεις του Tai Chi και τα πρώτα κείμενα
Οι θεμελιώδεις βάσεις του T.C.Chuan : Χαλάρωση-Αναπνοή-Στάση-Πνευματική
Συγκέντρωση

Τα πρώτα κλασσικά κείμενα για το Tai Chi Chuan χρεώνονται στον Ταοϊστή μοναχό Chang San-Feng (τέλος δυναστείας Sung, 1127 – 1279), ο οποίος έθεσε τις βασικές αρχές με βάση τις οποίες διαμορφώθηκε και εκτελέστηκε η εσωτερική αυτή πολεμική τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου