Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2013

















Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και στις 19.30 επίδειξη στην Παν/μιούπολη και στις εγκαταστλασεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. στα πλαίσια του 21ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού που διοργανώνει κάθε χρόνο τον εν λόγω Τμήμα στην πόλη της Κομοτηνής.

Το θέαμα και η παρουσία της ομάδας έτυχε θερμής υποδοχής από τους συνέδρους και συμμετέχοντες του Συνεδρίου καθώς έγινε με το πέρας του προγράμματος εκείνης της ημέρας με στόχο την ψυχαγωγία των συνέδρων και την ενημέρωσή τους για την εναλλακτική μορφή άσκησης . Στην εκδήλωση η υπεύθυνη του εργαστηρίου κα Χατζηπαναγιώτη απένειμε στον Αντιπρύτανη του ΔΠΘ Καθηγητή κ. Κώστα Γεώργιο και την Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ Καθηγήτρια κα Μιχαλοπούλου Μαρία το αναμνηστικό λάβαρο της ομάδας..

Η επιλεγμένη 19μελής ομάδα του εργαστηρίου αποτελούνταν από την υπεύθυνη του εργαστηρίου καθηγήτρια φυσικής αγωγής και δασκάλα του Tai Chi κα Χατζηπαναγιώτη Έμη και τους Ξανθιώτες ασκούμενους από τα τμήματα του εργαστηρίου. παρουσιάστηκαν ομαδικές φόρμες Tai Chi του Yang στυλ καθώς και ατομικές στην κατηγορία της βεντάλιας Tai Chi, της σπάθας και του ίσιου σπαθιού. Η παρουσία της ομάδας του εργαστηρίου χαρακτηρίζεται από τη ιδιαίτερη αρμονία και τον συγχρονισμό στην εκτέλεση των φορμών που επιτυγχάνεται μετά από επίμονη και διαρκή προσπάθεια των ασκουμένων, στην κινητική τέχνη του Tai Chi και υπό τις προπονητικές οδηγίες και την καθοδήγηση της δασκάλας του τμήματος τα τελευταία 3 χρόνια.

Η δημοφιλής κινέζικη μορφή άσκησης έχει δύο διαστάσεις. Από τη μία αποτελεί μία μορφή  εσωτερικής πολεμικής τέχνης, με μακριά ιστορία στην Ασία που εδραιώθηκε στην κορυφή της εν λόγω κατηγορίας και από την άλλη χαρακτηρίζεται ως κινητική τέχνη, αλλά και ιδιαίτερη αναγνωρισμένη θεραπευτική άσκηση σε όλο τον κόσμο, καθώς τα οφέλη που προκύπτουν στην υγεία την καθιερώνουν και την αναγνωρίζουν σαν σημαντική συμπληρωματική μορφή αποκατάστασης στην πρόληψη και την θεραπεία ασθενειών.

Ο σκοπός της επίδειξης αυτής στο συνέδριο ήταν η διάδοση αυτών των διαστάσεων του Tai Chi, η αξία της οποίας είναι γνωστή στους ειδικούς στις επιστήμες της αποκατάστασης, της φυσικής αγωγής, της θεραπευτικής άσκησης και της ειδικής αγωγής ενώ προτρέπει και ευαισθητοποιεί αυτούς που ασχολούνται με τον σχεδιασμό προγραμμάτων ολιστικών προτύπων άσκησης, μαζικής άθλησης και προγραμμάτων αναψυχής να ενισχύσουν των ενσωμάτωση του Tai Chi στους Δήμους και σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα, νοσοκομεία και κλινικές με την ανάλογη συνεργασία.

Διεξήχθη έρευνα με την συνεργασία του Εργαστηρίου Tai Chi και του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, με σκοπό να κατανοηθούν τα κίνητρα συμμετοχής των ασκουμένων στα προγράμματα Tai Chi. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι οι ασκούμενοι συμμετέχουν για την αύξηση της ενεργητικότητας, τη μείωση του άγχους και της έντασης, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Η επιστημονική έρευνα γύρω από την σημασία της άσκησης στο Tai Chi και των ωφελειών στην υγεία σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία είναι μεγάλη ιδιαίτερα στην Αμερική αλλά και και στην Ασία και την Ευρώπη. Πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά Ινστιτούτα ασχολούνται με μελέτες αλλά και κλινικές έρευνες σχετικά με την αξία του Tai Chi, ενώ και η Ιατρική Σχολή του Harvard, όπου λειτουργεί τμήμα άσκησης Tai Chi για τους διδάσκοντες και τους φοιτητές από το 1986, χαρακτηρίζει το Tai Chi σαν «Medication in Motion», δηλ. η φαρμακολογία σε κίνηση.

Το Εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ λειτουργεί οργανωμένα τα τελευταία 3 χρόνια στη Ξάνθη, ενώ διοργανώνει εκδηλώσεις και ενημερωτικές διαλέξεις με σκοπό την προαγωγή του αθλήματος και της κινητικής τέχνης του Tai Chi και των ωφελειών στην υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου