Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Chinese Legend of Mid-Autumn Festival - Η ιστορίακαι ο εορτασμός

Chinese Legend of  Mid-Autumn Festival

Στην αρχαία Κίνα οι αυτοκράτορες ακολουθούσαν την παράδοση της προσφοράς και ευχαριστίας προς τον ήλιο την άνοιξη και προς το φεγγάρι το φθινόπωρο. Επί δυναστείας Zhou (1046-256 π.χ.), της μακροβιότερης στην ιστορία της Κίνας με διάρκεια 800 ετών, γινόταν αναφορά  στο έθιμο του μεσο-φθινοπωρινού εορτασμού του φεγγαριού στα κείμενα τους.
Με την πάροδο των χρόνων οι αριστοκράτες και οι λογοτέχνες διέδωσαν το έθιμο και προς τον λαό.
Επί δυναστείας Tang ( 618-907 μ.χ.) καθιερώθηκε σε σταθερή ημ/νία και μετέπειτα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και εξελίχτηκε σε μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της Κίνας μαζί με την Κινεζική Πρωτοχρονιά και το φεστιβάλ της πλεύσης του Δράκου (Dragon Boat Festival).
Εορτάζεται την 15η ημέρα του όγδοου σεληνιακού μήνα του κινεζικού ημερολογίου Han, στην πανσέληνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτώβριου στο γρηγοριανό ημερολόγιο.
Κατά την διάρκεια του εορτασμού ποικίλουν τα έθιμα και οι παραδόσεις. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, παρατηρούν το φεγγάρι και απολαμβάνουν τα παραδοσιακά κέικ του φεγγαριού.

Η ιστορία του Hou Yi και της Chang E

Στο μακρινό παρελθόν επικρατούσε μεγάλη ξηρασία και ανυδρία στη γη καθώς στον ουρανό κυριαρχούσαν 10 ήλιοι. Οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν. Ο βασιλιάς του Ουρανού αποφασίζει να στείλει έναν γενναίο άντρα,  τον Hou Yi ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης των πολεμικών τεχνών και δεινός τοξοβόλος για να λύσει το πρόβλημα.

Ο Hou Yi παίρνοντας το δρόμο για το όρος  Kunlun ρίχνει τα βέλη του, σκοτώνει τους 9 ήλιους και σώζει την χώρα από την καταστροφή.  Στον δρόμο του συναντάει την Chang E όταν αυτή του πρόσφερε νερό για δροσιστεί καθώς ήταν εξαντλημένος από την προσπάθεια που είχε καταβάλλει και για να τον τιμήσει για την ηρωϊκή του πράξη. Μία βαθιά αγάπη γεννιέται ανάμεσα τους και παντρεύονται. Η Chang E ήταν καλόκαρδη και ξεχώριζε για την γενναιοδωρία της. Ζούσαν μία καλή ζωή.
Ακούγοντας τα κατορθώματα του Hou Yi, η μεγάλη μητέρα βασίλισσα της Δύσης τον ανταμείβει προσφέροντάς του το ελιξίριο της αθανασίας. Ανακοινώνοντας αυτή την ιδιαίτερη προσφορά στην γυναίκα του ο Hou Yi και η Chang E αποφασίζουν να πιούνε μαζί το ελιξίριο την 15η ημέρα του όγδοου σεληνιακού μήνα όταν το φεγγάρι θα ήταν φωτεινότερο και μεγαλύτερο ώστε να μείνουνε για πάντα μαζί.
Τα σχέδια τους όμως αυτά τα κρυφάκουσε ένας πονηρός και φθονερός άντρας, ο Peng Meng, που τριγυρνούσε στην περιοχή εκείνη την στιγμή. Αποφασίζει έτσι να κλέψει από το αγαπημένο ζευγάρι το ελιξίριο της αθανασίας ώστε να επωφεληθεί ό ίδιος .
Ένα βράδυ με πανσέληνο επέστρεφε ο Hou Yi από το κυνήγι. Ξαφνικά δέχεται την επίθεση του Peng Meng και, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει, πεθαίνει στα χέρια του. Ο τρομερός δολοφόνος τρέχει γρήγορα στο σπίτι του Hou Yi για να αποσπάσει από την Chang E το ελιξίριο.
Η Chang E πληροφορείται τον φόνο του αγαπημένου της και αντιστεκόμενη στον εισβολέα πίνει η ίδια το ελιξίριο και τρέχει για να σταθεί δίπλα στον νεκρό της άντρα.
Το ελιξίριο δρα και η Chang E αρχίζει να ανυψώνεται προς τον ουρανό για να συναντήσει το λαμπερό φεγγάρι. Ποτέ δεν ξέχασε τον αγαπημένο της σύζυγο και δεν περνούσε μέρα ούτε νύχτα που δεν τον σκεφτότανε.

Παρόλο που η Chang E ζούσε πλέον στο φεγγάρι, η καρδιά της άγγιζε την γη και σκορπούσε το λαμπερό της φως προς τους ανθρώπους για να τους προσφέρει καλή τύχη.

Σήμερα τα ζευγάρια στην Κίνα δίνουν όρκους αμοιβαίας αγάπης κάτω από το φώς της πανσελήνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου